Portretten

Frans van den Berg was een veelgevraagd portretschilder. De mooiste portretten zijn die waarin de schilder helemaal zijn eigen gang kon gaan. Zodra een opdrachtgever probeeerde hem te beinvloeden, had dat een negatieve invloed op het resultaat. U ziet hier enkele van de beste geslaagde portrettten.

De heer Claes

Een bijzonder portret van Frans van den Berg, dat de heer Claes uit Hasselt laat zien. Het lijkt een onaf doek, maar de schilder heeft bewust gekozen voor deze opzet. Het is een van zijn laatste werken, gemaakt in 1989, 70 bij 90 cm groot.


Kees Mulder

Kees Mulder was een collega en vriend van Frans van den Berg. Ze kwamen af en toe bij elkaar over de vloer. Dit rake portret is zeer snel geschilderd, tot grote tevredenheid van beide kunstenaars.


Dame in 't rood

Een vlot en charmant portret van een jongedame uit Kessel. Het werk is niet gesigneerd door Frans van den Berg. Toen Frans het schilderij klaar had vond de moeder van het meisje de hals wel erg lang. Frans was deze mening niet toegedaan. Onder lichte druk heeft hij de kraag wat hoger geschilderd maar het schilderij niet meer gesigneerd.


Mevr. Smeets-Freudenberg

Een zeer sereen portret van een dame, uit het begin van de jaren vijftig.


Dhr. Timmermans

Mia en Sjef Timmermans uit Kessel, fabrikant van de Rondo-wasmachines, waren grote bewonderaars van Frans van den Berg. Sef Timmermans vroeg Frans zijn vader te portretteren. Het werd een statig portret van een zelfbewuste man.


Copyright - Stichting Frans van den Berg