Scenes uit het leven gegrepen

Het dagelijks leven, in het gezin, de kroeg, de zangvereniging, het waren momenten waar Frans van den Berg inspiratie uit putte voor werken die letterlijk 'uit het leven gegrepen' waren.

Lees verder

De Kerkelijke en de Koninklijke Harmonie

In 1959 schilderde Frans van den Berg, die toen in Kessel woonde, de twee altijd rivaliserende harmonieën van Thorn, de Koninklijke Harmonie("de bokken") en de Kerkelijke Harmonie Sint Michael ("de geiten"). De gemeente Thorn was de opdrachtgever voor deze schilderijen, die 260 bij 120 cm. groot zijn, en die bestemd waren voor de raadszaal in het gemeentehuis van Thorn.

Lees verder

Het Panorama

Het Panorama Thorn is het 'chef d'oeuvre' van Frans van de Berg. Hij werkte ongeveer acht jaar aan dit meesterstuk, een imposant en zeer gedetailleerd driedimensionaal portret van de kern van het stadje Thron, dat hem zeer lief was. Frans portreteerde Thorn in een schaal van 1 op 100, zoals het eruitzag op een herfstige novemberdag. Stil en verlaten, want er is geen mens of dier te zien, ook geen auto. Wel een fiets tegen een muur, een omgevallen emmer, preiplanten in de tuin. De kunstenaar werd daarbij geassisteerd door de maquettebouwer Theo van der Linden.

Lees verder

Copyright - Stichting Frans van den Berg